Class Networks
& {sharkmedia;}

Servicii de calitate pentru mediul online

 

La realizarea unui site web se conturează câteva etape care apar în timpul dezvoltării oricărui proiect, şi care au o importanţă mai mult sau mai puţin accentuată în funcţie de amploarea sau destinaţia proiectului. De aceea aceste etape se pot generaliza şi pot constitui chiar un mod de lucru şi de colaborare între client şi firma care realizează site-ul. Pe scurt aceste etape pot fi enumerate astfel:

Culegerea şi pregătirea informaţiilor

Primul pas spre realizarea unui site îl constituie stabilirea unor repere clare cu privire la scopul şi target-ul site-ului, a audientei ţintă, a tipului de conţinut şi în linii mari a conţinutului. Aceasta este şi cea mai importantă etapă deoarece determină atât structurarea ulterioară a conţinutului şi deci funcţionalitatea site-ului şi tipul de aplicaţie utilizată cât şi modul de prezentare şi soluţia grafică. De multe ori strategia de conţinut se realizează în sens invers, adică prin utilizarea unui conţinut care să se plieze pe termenii de căutare utilizaţi foarte frecvent şi prin punerea acestora în contextul serviciilor furnizate de site-ul care urmează a fi realizat. Acest lucru duce la mărirea expunerii prin creşterea numărului de afişări în motoarele de căutare. În continuare poziţionarea în rezultatele motoarelor de cautare este determinată de calitatea, cantitatea şi modul în care este apreciat conţinutul.

Planificarea

Ca o a doua etapă în crearea unui site web se constituie determinarea structurii acestuia, trasarea modului în care este organizat conţinutul şi poate consta în realizarea unei aşa numite "hărti" a site-ului, schiţarea şi organizarea structurilor de date, şi în stabilirea unor succesiuni de paşi pe care utilizatorul va trebui să îi parcurgă în diferite secţiuni ale site-ului (ca de exemplu crearea unui cont sau realizarea unei comenzi). În acest punct este bine să se ia în considerare şi posibilităţile ulterioare de dezvoltare a site-ului. "Harta" unui site este este de fapt o schiţă care reprezintă organizarea conţinutului pe diferite secţiuni, în funcţie de subiect, categorii, etc. şi este utilă pentru crearea un sistem de navigare intuitiv, clar şi uşor de utilizat, pentru a se putea ajunge cât mai rapid la informaţia căutată. Deasemenea tot din această etapa poate face parte şi alegerea tipului de aplicaţie şi tehnologiile care vor trebui folosite în cadrul site-ului.

Design-ul

În continuare, pe baza tipului şi a cantităţii de conţinut şi având în vedere tipul de utilizator ţintit (acesta fiind unul din factorii esenţiali) se determină prezentarea grafică şi imaginea site-ului. Este de asemenea important ca acestea să încorporeze într-o imagine coerenta şi elementele de identitate vizuală ale entităţii pentru care se realizează site-ul. De obicei pentru prezentarea grafică se realizează mai multe variante din care va fi aleasă cea mai potrivită. Şi în această etapă, ca de altfel pe tot parcursul desfăşurării sale, este foarte importantă comunicarea între părţile implicate în realizarea proiectului.

Realizarea propriuzisă

Realizarea propriuzisă a site-ului constă în crearea aplicaţiei (sau implementarea unei aplicaţii care se poate plia pe necesitătile site-ului ca de exemplu a unui sistem de managment al conţinutului - sau CMS) cu toate caracteristicile care decurg din etapele anterioare (structura, funcţionalitate, design, etc.) sau realizarea cadrului funcţional specific tuturor paginilor (sistemul de navigare, elemetele comune de structură şi design) şi introducerea şi distribuirea corespunzătoare a conţinutului. Soluţiile tehnice alese vor depinde şi de platforma de găzduire a site-ului (care de obicei face parte din două mari familii: Microsoft cu IIS (Internet Information Services) si ASP (Active Server Pages), sau LAMP adică Linux-Apache-MySQL-PHP) şi de necesităţile şi complexitatea interfeţei cu utilizatorul (front-end). La realizarea părţii de front-end a site-ului utilizarea unor tehnologii ca jQuery, HTML5 si CSS3 sau AJAX, sau adaptabilitatea site-ului la diferite dispozitive, desktop sau mobile, pentru a îmbunatati confortul utilizatorului sunt de mult timp considerate un standard minim.

Testarea si livrarea

Un proiect software nu poate fi considerat finalizat fără o testare completă a funcţionalitătii şi fără o verificare corespunzătoare pentru a elimina eventuale erori sau incompatibilităţi. Mai multe detalii despre testarea unei aplicaţii web puteţi găsi aici.

Mentananta si extindere

În afară de administrarea obisnuită, care implică relaţia cu utilizatorii şi adăugarea de conţinut nou sau modifcarea conţinutului, un site web evoluează continuu atât din necesitatea de a fi întotdeauna conform cu standardele din domeniu, care deasemenea evoluează rapid, cât şi prin extinderea functionalităţii şi îmbogaţirea experienţei utilizatorilor, ambele necesare pentru menţinerea interesuluii acestora faţă de serviciile sau produsele furnizate. Deasemenea mentenanţa poate include realizarea periodică de copii de siguranţă, upgrade-ul aplicaţiei sau adăugarea de module noi, etc.

Aceste etape nu constituie neapărat un mod de lucru însă s-au desprins din practica obisnuită şi pot fi un element de orientare în stabilirea procesului de dezvoltare a unui site sau al orcărui tip de software.